Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Projekt

Friendbase

Svenska Friendbase AB har ett klart uttalat mål- att bli den världsledande aktören på den globala marknaden genom sin unika positionering. De är den enda aktören som kan erbjuda chatt, spel och utbildning i en och samma applikation. Sektorn är den snabbast växande industrin i världen i dag, där Edtech förväntas öka i värde från 227 till 404 miljarder USD 2020 till 2025. Till detta kan tilläggas att den genomsnittliga årliga tillväxttakten för segmentet ligger på närmare 23% (CAGR) vilket är historiskt högt, jämfört med övriga spelmarknaden som ligger på 4,6% (CAGR).

Flera licensavtal och MOU:n på gång

Friendbase AB har i dagsläget en pågående dialog med utbildningsväsendet i ett europeiskt land och med bolag inom både media och utbildning angående licensavtal, bland annat ett indiskt medieföretag med över 150 miljoner användare. I dessa fall får bolagen använda Friendbase plattform på olika sätt mot licenskostnader. Dessutom har Friendbase skrivit MOU:n med två innehållspartners: Edugamitec (företag som levererar lärospel) och Realspawn (AI företag för att automatgenerera innehåll).

Vision

Friendbase har över tre miljoner nedladdningar, 85 000 unika spelare per månad, 16 000 aktiva per dag. Ungdomar från olika delar av världen använder tjänsten/spelet dagligen. Friendbase är en virtuell värld där ungdomar kan mötas, chatta och spela spel med varandra. Den är byggd utifrån målsättningen att bli en global community för tonåringar.

– Vi ser att tonåringar vill samarbeta och mötas i en positiv miljö för att utvecklas tillsammans. Friendbase kärnvärden är inkludering, underhållning, kulturell globalisering, utbildning och säkerhet. ”Vi har lyckats komma en bra bit på vägen” säger Deborah Lygonis, vd på Friendbase.

Bakgrund: en av de snabbast växande marknaderna

Edtech är en av de snabbast växande marknaderna i världen och beräknas vara värd från 227 miljarder dollar 2020 till 404 miljarder dollar 2025. Detta främst beroende på en ökande befolkning, behov av ökad utbildningsgrad samt den stora omställning som arbetsmarknaden står inför i takt med automatisering och robotisering. Utbildningssektorn är globalt sett i början på sin digitaliseringsresa där digitaliseringens möjligheter tas tillvara för att effektivisera och skapa ökad tillgänglighet.

Educational Technology

Tjänster och produkter som med hjälp av digital teknologi, stödjer utbildning, lärande, kompetensutveckling och dess administration.

Svensk ekonomi är en av de mest kraftfulla innovationsmotorerna i Europa och Stockholm är den stad i världen som producerat flest Unicorns per capita, dvs teknikbolag som inom tio år blir värderade till mer än en miljard dollar.

Koncept

Friendbase digitala lösning är en enkel skalbar, digital spelvärld som redan har traction på en global marknad, som i sig har den starkaste och snabbaste tillväxttakten med dubbelsiffriga tillväxttal: Brasilien, Indien, USA, Turkiet och Filippinerna. Friendbase plattform utgör en integrerad lösning för digitalt innehåll och nästa generations säker underhållning som kombinerar spel, chatt & lärande. Detta görs i kombination med nya varumärken i samarbete med tv-kanaler och konsumentprodukter för ungdomssegmentet. Plattformen finns på engelska, spanska, brasiliansk portugisiska och turkiska. Systemet är uppbyggt så att det är enkelt att lägga till nya språk.

Sociala spel är på stark frammarsch och bolaget har sett en organisk ökning av användare under coronapandemin på 37 procent.

Friendbase AB har vunnit Startup Istanbul Challenge – 90 000 sökande från hela världen – 100 bolag fick pitcha och Friendbase vann!

Industriell Exit

Social gaming-segmentet fortsätter växa och vi har under de senaste månaderna sett flera internationella miljardaffärer och investeringar i spelbranschen.

Spelbolaget Take-Two förvärvade i januari 2022 social gaming och mobilspelsbolaget Zynga för 115 MdSEK. Microsoft gjorde i början av året sitt största förvärv någonsin där de köpte Activision Blizzard för hela 600 MdSEK, och den sydkoreanska spelutvecklaren WeMade köpte i slutet av 2021 social gaming-utvecklaren SundayToz för cirka 1 MdSEK.

Förutom förvärven har den sociala spel-plattformen Rec Room tagit in kapital på cirka 1,5 MdSEK till en värdering på cirka 30 MdSEK. Samtidigt satsar Facebook som bekant rejält på sin metaverse-plattform, bolaget spenderade förra året 10 MdSEK på att utveckla hårdvara, mjukvara och innehåll till plattformen. Spelmarknaden fortsätter således att växa. Inte minst segmentet social gaming som ses som en av de starkaste trenderna i spelbranschen.

Andra Exempel på lyckade industriella försäljningar:

-Peak Games såldes till Zynga för 18 MdSEK.
-Svenska Sharkmob såldes till Tencent för 300 MSEK innan de ens släppt sitt första spel.

Exempel på Svenska IPO:s
-Embracer Group som vuxit 300 procent
-Göteborgsbaserade Thunderful som tog in 750 MSEK när de gjorde IPO.

Friendbase AB har redan blivit uppmärksammade för uppköp. Exit kan även ske genom börsnotering.