Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Ransomware-attackerna ökar kraftigt – både näringsliv och offentlig sektor utsatta

Ransomware-attackerna ökar kraftigt – både näringsliv och offentlig sektor utsatta

Antalet ransomware-attacker, där kriminella tar kontroll över it-system och kräver en lösensumma, ökar kraftigt. Det säger Marcus Murray, grundare av Truesec och en av Sveriges ledande it-säkerhetsexperter till Di.

Marcus Murrays uttalande kommer i kölvattnet av den attack som Aktieinvest nyligen utsattes för. Attacken ledde till att över 60 000 småsparare fick sina tillgångar låsta samtidigt som 15 miljarder kronor frystes för att minimera attackens effekter.

Samtidigt blir offentlig sektor, som sjukvården och kommuner, alltmer utsatt. En undersökning från it-säkerhetsföretaget Barracuda Networks visar att 13 procent av ransomware-attackerna mellan augusti 2020 och juli 2021 riktades mot hälso- och sjukvården medan 16 procent riktades mot kommuner.

”En attack mot svensk sjukvård, som är och har varit hårt belastad av covid-19, och journalsystemen skulle under det senaste året ha medfört en risk för medborgares liv”, säger Peter Jonegård, verksamhetsutvecklare på MSB och CERT-SE till Dagens Samhälle.

De Cyberkriminella ligorna är även bra på att utveckla och uppdatera sina tillvägagångssätt. En ny metod som Microsoft nu varnar för är att Google Ads-annonser har börjat användas för att installera skadliga program och ransomware. Annonserna leder till webbsidor som innehåller den skadliga koden.

Den kraftiga ökningen av it-attacker och ransomware leder även till att marknaden för säkerhetstjänster växer. Det svenska bolaget och CBC-investeringen Authentico Technologies är ett av de företag som gynnas av att hotbilden mot myndigheter och företag blir allt större och bredare. Authenticos patenterade teknik och erbjudande är ledande inom ”online password protection”, ett segment där efterfrågan från marknaden har växt stort under den senaste tiden.

Läs mer om Authentico Technologies

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!