Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Ny rapport: ”Var femte företag drabbat av cyberattacker”

Ny rapport: ”Var femte företag drabbat av cyberattacker”

Var femte företag har under de senaste åren utsatts för cyberattacker, det visar en ny rapport från 4C Strategies på uppdrag av Almega. Cyberangreppen mot företag, myndigheter och organisationer har blivit allt större i takt med digitaliseringen, samtidigt som Rysslands invasion av Ukraina har inneburit ett ökat cyberhot mot Sverige. Försvarsmakten säger att cyberhotet idag är det allvarligaste hotet mot Sverige.

Rapporten visar att vart femte tjänsteföretag har blivit utsatta för cyberattacker under de senaste tre åren, de flesta riktade och kvalificerade. Dessutom upplever de flesta företagen ett konstant ”brus” av attackförsök och det finns företag vars it-system dagligen utsätts för hackerattacker […] Fler än nio av tio tjänsteföretag samarbetar överhuvudtaget inte med myndigheterna i frågan om cybersäkerheten. De är dessutom osäkra på vilka myndigheter de kan eller bör samarbeta med eller vilka som kan ge dem rätt stöd”, säger David Wästberg, näringspolitisk expert på Almega.

Ett färskt exempel på när ett företag drabbas hårt av ett cyberangrepp är 7-Eleven som i början av augusti tvingades stänga ner samtliga sina butiker i Danmark efter att en cyberattack gjort så att varken butikernas betal- eller kassasystem fungerade ordentligt. I slutet av juli utsattes även Lantmännen för en cyberattack som gjorde att företagets IT-system låg nere en längre period.

Utöver företag som 7-Eleven och Lantmännen har även viktiga offentliga institutioner utsatts för attacker under sommaren. Nyligen attackerades Det brittiska sjukvårdssystemet National Health Service, NHS, vilket bland annat ledde till problem med att skicka ut ambulanser och att personal inte hade tillgång till patientjournaler. I Finland utsattes riksdagens hemsida nyligen för en överbelastningsattack i samband med landets NATO-ansökan.


CBC-investering med miljardmarknad har utvecklat unik IT-säkerhetslösning

CBC-investeringen Authentico Technologies har utvecklat det patentskyddade, hårdvarubaserade säkerhetssystemet CiPHRA som skyddar data och information hos företag med moln-plattformar. CiPHRA garanterar säkerheten med ett fysiskt IT-skydd och gör det praktiskt omöjligt för hackare att stjäla lösenord och användaruppgifter.

Läs mer om Authentico Technologies

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!