Enligt forskare inom IT-säkerhet vid ESET inträffade hela 55 miljarder lösenordsattacker mellan maj och augusti i år. Det är mer än dubbelt så många som de 27 miljarder attacker som inträffade mellan januari och april. Samtidigt säger säkerhetsexperter att mjukvara skapad för att skydda och hantera lösenord ofta skyddar mot angrepp.
Majoriteten av lösenmordsattackerna sker genom manuella eller automatiska försök att gissa användares lösenord för att ta sig in på olika nätverk. Dessutom genomförs ytterligare attacker, som exempel ransomware. Att antalet attacker ökar betyder även att antalet lyckade intrång ökar – en ny rapport från det amerikanska finansdepartementet visar att transaktioner på nästan 600 miljoner dollar kan kopplas till möjliga ransomware-attacker under de första sex månaderna av 2021, en markant ökning jämfört med 2020.
Enligt IT-säkerhetsexperten Anders Nilsson finns det inga anledningar till att oroa sig för att en tjänst som skyddar och lagrar lösenord ska hackas.
”Även om den hackas så måste man ta reda på lösenordet som du använde för att skydda lösenordet. Så länge som man använt ett säkert lösenord där, så gör det inte så mycket om tjänsten hackas för de ska inte heller komma åt lösenorden som krypterats, utan att pröva sig fram till alla olika lösenord”, säger han till Svt.
IT-säkerhetsföretaget och CBC-investeringen Authentico har en patenterad teknik, Ciphra, som säkrar lösenord och persondata hos företag med online-plattformar. Tekniken går ut på att göra det praktiskt omöjligt för hackare att stjäla lösenord och användaruppgifter från internetföretag med omfattande användardatabaser.
Läs mer om Authentico här