Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Investeringarna i IT-säkerhetsföretag ökar i takt med att hoten växer

Investeringarna i IT-säkerhetsföretag ökar i takt med att hoten växer

Invasionen i Ukraina har uppmärksammat svenska företag och privatpersoner på den ökande risken för ransomware och andra typer av cyberattacker. I takt med den växande medvetenheten ökar även investeringarna i IT-säkerhetsföretag, både i Sverige och internationellt.

”Invasionen av Ukraina har gjort svenska företag och privatpersoner mer på tårna kring hackerattacker […] De är utsatta och risken har ökat. Det är ett nytt omvärldsläge vi befinner oss i. Samtidigt är det glädjande i sig att företag och privatpersoner blivit med mer medvetna nu än för en månad sedan”, säger Markus Eriksson, kommunikatör på Bahnhof, i en intervju med Di TV.

Kalix kommun utsattes för en ransomware-attack förra året och investerade nyligen 1,6 miljoner kronor på att uppgradera IT-säkerheten och nästan 1 miljon kronor på att återställa IT-systemen efter attacken. Region Gotland planerar att avsätta upp till 30 miljoner kronor på IT-säkerhetshöjande åtgärder under de kommande tio åren.

Internationellt så har den australiensiska staten beslutat att investera 9,9 miljarder dollar i att stärka landets cyber-säkerhet. Den nya satsningen, som döpts till REDSPICE (Resilience, Effects, Defense, Space, Intelligence, Cyber and Enablers), inkluderar bland annat nyrekrytering av 1900 dataanalytiker, mjukvaruingenjörer och programmerare.

Investeringar i IT-säkerhetsföretag

Den växande marknaden för cybersäkerhet har också lett till flera uppköp av IT-säkerhetsbolag. Google genomförde i mars sitt största förvärv någonsin när de köpte upp IT-säkerhetsfirman Mandiant för 54 miljarder kronor, och tidigare i år köpte Googles molnavdelning den israeliska startupbolaget Siemplify för omkring 500 miljoner dollar. Advania köpte i slutet av 2021 upp det Oslobaserade säkerhetsbolaget Painkiller.

”Kravet på säkerhet växer från våra kunder och med våra nya kollegor ombord har vi ett starkt team för att ytterligare stärka vårt erbjudande. Tillsammans kommer vi leverera projekt som tillför mer värde till både nuvarande och nya kunder”, säger Advanias Norge-vd Espen Hartz till Computer Sweden.

CBC-investering med miljardmarknad har utvecklat unik IT-säkerhetslösning

CBC-investeringen Authentico Technologies har utvecklat det patentskyddade, hårdvarubaserade säkerhetssystemet CiPHRA som skyddar data och information hos företag med moln-plattformar. CiPHRA garanterar säkerheten med ett fysiskt IT-skydd och gör det praktiskt omöjligt för hackare att stjäla lösenord och användaruppgifter.

Läs mer om Authentico Technologies

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!