Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Eliq i Dagens industri om energikrisen: ”Våra kunder är desperata att få ut något nytt inför vintern”

Eliq i Dagens industri om energikrisen: ”Våra kunder är desperata att få ut något nytt inför vintern”

Med den pågående energikrisen med historiskt höga elpriser är energibolagen desperata efter att lansera nya appar och plattformar som kan ge information och vägledning till slutkonsumenterna. CBC-investeringen Eliq har utvecklat appar till flera internationella elbolag och uttalar sig i en intervju med Dagens industri om situationen och varför bolaget räknar med kraftigt ökad tillväxt.

”Alla är tagna på sängen just nu: energibolagen, konsumenterna, vi också. Men det är svårt att hjälpa alla till hösten. Vi har ju ledtider vad gäller implementering av vår teknik […] Det vi ser är en prischock. Då är det viktigt för kunderna se hur mycket el de förbrukar, vilken tariff de ligger på och få veta vad elräkningen kan tänkas bli. De vill även veta vad de kan göra för att minska kostnaden”, säger Joakim Ottander, medgrundare och kundansvarig på Eliq till Di.

I Eliqs plattformslösning ingår bland annat prognoser av energiförbrukning och en rådgivningsmodul. Några av Eliq kunder är norska Innlandskraft, brittiska E (Gas & Electricity), finska Lumme Energia, litauiska Ignitis och brittiska Jersey Electricity.

Vissa är nästan på Tibbers nivå, med fungerande system för timpriser, medan andra har väldigt grundläggande tjänster. Men de vill uppgradera. De som inte har en app vill ha en. De som har en Mina Sidor-funktion som är väldigt grundläggande vill ha våra dataanalyser, med jämförelser med liknande hushåll, nedbrytning av elförbrukning och prognoser, samt vår ai-baserade rådgivningsmodul […] En av våra kunder i Norge, Gudbrandsdal Energi, publicerade i fredags en rapport som säger att deras appanvändare sparar 5 procent jämfört med vanliga kunder”, säger Joakim Ottander till Di.


CBC-investeringen Eliq AB är ett svenskt techbolag med säte i Göteborg, verksamt inom intelligent energimätning uppkopplat mot IoT lösningar för hemmet. Eliq AB har utvecklat en produkt som med hjälp av en speciell sensorteknik erbjuder rådgivning, övervakning och automatisering av energiåtgången i våra hem i realtid. De möjliggör även integration med smarta hem lösningar för ett bekvämare och säkrare hem avseende sensorer, kameror, automatisering av ljus, ljud, uppspelningsenheter, köks- och badrumsutrustning med mera. Bolaget var bland de första i världen med att sälja en produkt som mäter, analyserar, övervakar och visualiserar energidata i realtid.

Läs mer om Eliq

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!