Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

Eliq AB tar in två nya investerare

Eliq AB

Eliq AB har varit ute och sökt kapital. De har nu nöjet att meddela att två nya investerare går in bolaget med först €1,8 milj i augusti och sedan €1,2 milj strax efter årsskiftet, kopplat till bolagets försäljningsmål. Tillsammans med de ca 13 Mkr bolaget tog in i våras har man då nästan fullfinansierat den affärsplan som tagits fram.

Investerarna är Inven Capital och Contrarian Ventures.

Om Investeringen och avtalet

Inven Capital var den investerare Eliq AB helst önskade jobba med när man påbörjade kapitalanskaffningen förra året. Fonden som är specialiserad på teknik mot energibranschen är 50% finansierad av Europeiska Investeringsbanken EIB och 50% av CEZ, som är Tjeckiens största energibolag. Bolaget har gjort ett tiotal investeringar sedan man startade, däribland tre mycket framgångsrika bolag: Tado (Europas största bolag för smarta termostater – har tagit in närmare en miljard i riskkapital från bl.a. Amazon), Sonnen (batterier för lagring av solproduktion, sålt till Shell 2019 för ett mångmiljardbelopp) och Cyber X (cybersäkerhet, sålt till Microsoft i juni). Inven leder rundan med €2,5 milj av €3 totalt. Värt att notera är att Inven är exit-drivet som bolag, även om ett energibolag finns som investerare i fonden.

Contrarian Ventures är ett liknande bolag som är grundat av Ignitis, som är Litauens största energibolag. Contrarian specialiserar sig också på teknik mot energibranschen och är liksom Inven exit-drivet. Bolaget investerar oftast i lite tidigare fas än Eliq, men deltar här med €500k.

Avtalet lämnar utrymme för bolaget att ta in en tredje investerare med €1 milj innan året är slut för att helt fullfölja finansieringsplanen. om något den gången.

Investeringsrundan

Avtalet med investerarna som täcker €3 milj totalt i två trancher är nu helt färdigförhandlat.

Försäljning

Under Q2 stängdes en spännande ny affär med Slovenska energibolaget Gen-I, som innebär att man under hösten kommer lansera på två nya marknader: Slovenien och Kroatien.
Man har under kvartalet passerat den viktiga milstolpen om €1 milj i årlig abonnemangstakt och fortsätter att växa.

Kundleveranser

Under de senaste månaderna har man gått live med flera nya appar, speciellt kan Chilenska CGE nämnas som är en första app på den nya native-plattformen och som varit ett stort projekt för bolaget.

För den som planerar att byta elavtal vill bolaget passa på att påminna om att Grönare, Bixia och Mölndal Energi är de bolag i Sverige som har våra bolagets appar, samt Fortum som använder vårt API i sin egen app.

Produkt

Man har lanserat flera nya funktioner, bland annat har en ny version av bolagets ”energy categories” feature som separerar elförbrukning i nio olika kategorier lanserats och denna finns nu live både med Fortum och med Grönare i Sverige.

Man har även jobbat mycket just nu är att göra plattformen snabbare, starta upp för varje ny kund och minimera handpåläggning och tid som varje uppstartsprojekt tar. Man investerar rejält i detta fortsatt under resten av året för att få bättre effektivitet i uppstart av ny kund och underhåll av befintliga appar.

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!