Stockholmsbörsen har under årets första sex månader rasat omkring 30 procent, samtidigt som bolagen på den onoterade marknaden inte behöver en stigande börs för att generera vinster till ägarna. För investerare som vill öka sin portföljs motståndskraft mot börsnedgångar är onoterade aktier ett effektivt sätt.
”Ägarna är i regel få till antalet och ofta helt överens med bolaget om riktningen. Bolagen får jobba ostört, ofta med en förbestämd finansiering, utan kortsiktiga kvartalspåtryckningar vilket skapar goda förutsättningar att exekvera på sin strategi. För ett börsbolag med tusentals ägare som kan handla varje dag ser det annorlunda ut”, säger Erik Bäckström, kapitalförvaltaren Coeli till Dagens Industri.
”Våra onoterade investeringar har minskat mycket mindre i värde än vad börsen har gjort. Vi ser inte alls samma reaktioner, eller ibland överreaktioner. Därför kan värdet på ditt kapital i portföljen hållas uppe på ett helt annat sätt samtidigt som du behåller en god avkastningspotential över tid”.
Samtidigt är det viktigt för privatinvesterare i onoterade bolag att komma ihåg att större värdeökningar inträffar i regel först när bolagen säljs eller börsnoteras, och i övrigt är likviditeten ofta begränsad.
”Det kan verka som att det inte händer något på flera månader, samtidigt som det i själva verket pågår en stark utveckling i bolaget – där man kan arbeta fritt för att få affären att växa, utan påtryckningar från marknaden,” säger Erik Bäckström till Dagens Industri.
Så arbetar CBC
CBC arbetar internationellt med att hitta rätt bolag att investera i, och letar aktivt efter företag inom bland annat E-health, cleantech, Fintech, Medtech och SaaS-bolag, E-gaming. CBC utvärderar varje månad ett hundratal olika företag för att hitta rätt investering att erbjuda till befintliga kunder och investerare.