DDoS-attacker, eller överbelastningsattacker, både ökade i antal och växte i storlek under förra året, enligt en ny rapport från säkerhetsföretaget F5. Under sista kvartalet 2021 var medelstorleken på en DDoS-attack över 21 Gbps vilket innebär en fyrdubbling jämfört med 2020. Finansbranschen utsattes för en fjärdedel av alla attacker.
”Rapporten beskriver hur detaljhandeln och föreningar med medlemsbetalningar på nätet oftast utsätts för så kallade formjacking-attacker där kundinformation stjäls från olika shoppingsajter. Inom tillverkningssektorn ökar antalet ransomware-attacker och åtkomstattackerna riktas framför allt mot finans och försäkring, tjänsteföretag, vetenskapliga och tekniska tjänster samt hälso- och sjukvård och socialt bistånd”, skriver Realtid.
Att just finanssektorn är extra utsatt visar sig bland annat i Tyskland där landets finansinspektion Bafin nyligen varnade för att attackerna mot it-infrastrukturen i Tysklands finanssektor ökar.
”Enligt myndigheten ska det framför allt handla om ddos-attacker där hackare överbelastar den attackerade verksamheten med stora volymer datatrafik för att lamslå deras system”, skriver Computer Sweden.
Även i Estland har antalet DDoS-attacker ökat. Landet anses ofta vara ett av de mest digitaliserade staterna där över 99 procent av alla samhällstjänster finns tillgängliga online, men det medför också stora attackytor för hackare. Estland planerar nu investera mer pengar i cyberförsvar av landets myndigheter.
”Häromveckan hade vi ett antal DDoS-attacker mot myndighetssajter. Efter Rysslands invasion av Ukraina har det dykt upp i flera länder […] Om man som vi investerar i digitalisering måste man också satsa en hyfsad summa i cybersäkerhet, annars blir man sårbar som samhälle eller som företag. säger Tõnu Tammer, chef för incidenthantering på den estniska myndigheten med ansvar för statens it-system, RIA.
CBC-investering med miljardmarknad har utvecklat unik IT-säkerhetslösning
CBC-investeringen Authentico Technologies har utvecklat det patentskyddade, hårdvarubaserade säkerhetssystemet CiPHRA som skyddar data och information hos företag med moln-plattformar. CiPHRA garanterar säkerheten med ett fysiskt IT-skydd och gör det praktiskt omöjligt för hackare att stjäla lösenord och användaruppgifter.