Nano Textile Solutions Fulltecknad Abarceo Fulltecknad Gigleer Fulltecknad Imitera AB Fulltecknad GLX Analytix Fulltecknad Swiftly Pågår LumeoTech Fulltecknad Nine Casinos AB Fulltecknad Friendbase Fulltecknad Duearity AB Genomförd TIGERQ AB Fulltecknad Brainreader Fulltecknad Colzyx AB Fulltecknad Returnado AB Genomförd Lurkware AB Fulltecknad WorkMotions AB Fulltecknad Divide AB Fulltecknad Gradientech AB Fulltecknad Healthy Family Sweden AB Fulltecknad Authentico Technologies AB Fulltecknad

40 000 svenskar lider av svårläkta sår – bättre sårvård kan ge miljardbesparingar varje år

40 000 svenskar lider av svårläkta sår

Ungefär 40 000 svenskar lider av svårläkta sår, sår som inte läker på fyra till sex veckor. Om dessa personer skulle erbjudas bättre och mer effektiv sårvård än vad de får idag skulle mycket lidande kunna undvikas, och en miljard kronor sparas årligen inom vården.

Sveriges kommuner och Regioner, SKR, har påbörjat ett projekt med så kallade sammanhållna vårdförlopp kring svårläkta sår för att se hur patienterna bättre kan tas om hand om i vården. SKR räknar med att bättre och effektivare sårbehandling kan ge den svenska sjukvården en besparing på en miljard kronor om året, enligt Vetenskapsradion Hälsa på P1.

CBC-investeringen Colzyx är ett svenskt medtechbolag som utvecklat och tagit fram sårförbandet Woundcom som i försök visat sig vara cirka 60 procent mer effektivt än vanliga förband. Woundcom läker kroniska bensår och eliminerar multiresistenta bakterier, och har en uppskattad marknad för sårvård på flera miljarder kronor i Europa

– För närvarande finns inget sårförband som har denna dubbla förmåga, att både läka sår och bekämpa farliga infektioner, även de med multiresistenta bakterier. På det sättet är Woundcom helt unikt. Det finns mycket stor potential med produkten just för att den läker allvarliga sårinfektioner som hittills varit mycket svåra att bota. För den som är sjuk är det goda nyheter, dessutom är det enormt värdefullt för vården som kan spara resurser, använda mindre antibiotika och korta vårdtiderna, har vd Eskil Söderlind, vd på Colzyx, tidigare berättat.

Läs mer om Colzyx

Bli medlem

Registrera dig för ett gratis medlemskap!